Bli av med överskottshud

Efter kraftig viktnedgång eller barnafödsel drabbas majoriteten av överskottshud. Hur mycket eller lite överskottshud du har beror på flera faktorer däribland din ålder, din hälsa och hur mycket och snabbt du går ned i vikt. Det viktiga är inte hur eller varför du har fått överskottshud, den stora frågan är hur du blir av med det!

På skönhetskliniker är bukplastik en av de vanligaste skönhetsingreppen efter fettsugning och bröstförstoring. De som genomgår magsäcksoperation går ned drastiskt i vikt och huden hänger inte med. Huden fungerar som en hårsnodd, om hårsnodden är helt uttöjd under en längre tid försvinner till slut elasticiteten och den drar inte ihop sig igen.

För att garantera att överskottshuden försvinner behöver du skära bort den överflödiga huden och sträcka ut den kvarvarande huden och sy igen. Det är i grunden hur en bukplastik går till. Överskottshud drabbas oftast mage, insida lår och underarmar och denna typ av plastik går att genomföra på alla dessa kroppsdelar.

Dock borde du avvakta innan du bokar en plastikoperation. Ibland går du ned i vikt snabbare än huden hinner med, det betyder inte att överskottshuden är permanent. Avvakta ett år och försök att hålla vikten. Med tiden kan huden gå tillbaka en del, men sällan hela vägen. Inför en operation rekommenderar kliniker att du har hållit samma vikt i åtminstone sex månader och i kvinnors fall ska du inte planera att få några fler barn.

Du borde också börja med styrketräning. Muskler tar plats under huden och större muskler kan fylla ut överskottshuden och ge dig en fastare kropp. Just insida lår, mage och underarmar är punkter där många av oss har för svaga muskler till en början så du har alla möjligheter att minska mängden överskottshud.