Bra träningsformer för benen

Att träna upp benen har många fördelar. Förutom alla fördelar som kommer från mer styrka rent allmänt leder starka ben till bättre stabilitet, förbättrar corestyrkan, ger stor nytta i både vardagen och många idrotter. Här tipsar vi kort om flera olika träningsformer som ger starkare ben.

Åka skridskor

Skridskoåkning är ett fantastiskt sätt att träna benen. Det är en av de träningsformer som effektivt bygger både styrka och kondition. Huvudsakligen tränar du upp lår- och sätesmuskler när du åker skridskor. Men även ryggen och, i mindre grad, vaderna får sig en omgång ute på isen. Och allt man behöver är ett par skridskor. Just för träning kan man dessutom komma undan betydligt billigare än om man spelar hockey eller bandy.

Cykla

Cykling är också bra träning för benen. Men i denna träningsform är det huvudsakligen uthålligheten i benmusklerna du tränar upp. Större och starkare benmuskler kräver andra träningsformer. För den som inte bryr sig så mycket om just större ben är cykling ett utmärkt sätt att stärka benen. Cykling är ju också ett fantastiskt sätt att ta sig ut i den friska luften och se naturen runtomkring. Vilket alltid är en stor bonus i vilken träningsform som helst.

Hemmaträning

Benen är också väldigt enkelt att träna i bekvämligheten av hemmet. Det finns mängder med bra övningar som inte kräver någon extrautrustning alls. Vill du dock öka belastningen något och få ut mer från övningarna kan du alltid använda vikter av något slag. Du har säkert sett personer hålla i stora viktskivor i samband med övningar som knäböj och liknande. Det finns även vikter man kan sätta kring anklarna för att göra benlyft mer krävande.