Skivstången – ett mångsidigt redskap

Skivstången ses nog av många bara som det man använder i övningar som bänkpress och är ett redskap som används av en väldigt selektiv skara på gymmet. Men skivstången kan vara mycket mer än så om man bara vet hur den ska användas.

Skivstångens mångsidighet gör inte bara den till ett väldigt praktiskt redskap man kan använda på gymmet. Det är också perfekt för hemmagymmet då det inte tar upp allt för stor plats man samtidigt kan användas för att tränga många olika muskelgrupper. Tänk dock på att det även är bra med ett riktigt ställ. Titta i butiken Gymkompaniet för flera förslag på sådana.

En sak som är viktigt att veta när man gör övningar med skivstång är att tekniken är mycket viktigt att lära sig. En del övningar som exempelvis tränar ryggen och knäna kan ge sämre effekt eller till och med vara skadlig om man gör dem på fel sätt. Se därför alltid till att ta reda på hur övningarna ska utföras, helst genom att ta kontakt med en personlig tränare som har rätt expertis och även erfarenheten att lära ut övningarna.

Det går även att kolla upp varje träning på nätet om man känner sig tillräckligt säker på att man kan efterlikna rörelserna man ser utan att någon kontrollerar en. Titta exempelvis in på Aktiv Träning där de har listat sju mycket bra övningar och med bilder eller video visar hur dessa ska utföras. De förklarar även vad övningarna tränar för muskler och ger tips på hur många upprepningar per set som är lämpligt.