Vikten av rätt utrustning

Majoriteten av sporter och träningsformer har speciellt utrustning som utövaren måste förlita sig på. Vikten av denna utrustning går ofta inte att understryka nog då den inte bara låter utövaren maximera sin prestation utan kan även vara det som håller dem säker.

Alla som investerar tid och energi i sport och träning vill få det mest utav sitt åtagande. För de som strävar efter att bli bättre, starkare, snabbare och smidigare kan utrustningen vara en minst lika viktig faktor som ens egna förmåga och engagemang. När utrustningen är speciellt designat för ett specifikt syfte kan detta ofta tydligt märkas som man använder den.

Ibland kan faktiskt utrustningen göra sådan betydelsefull skillnad att den skapar intressanta situationer. Ett speciellt anmärkningsvärt fall av skedde 2008 vid Europamästerskapen i kortbanesimning. Under detta event var det flera simmare som använde en tävlingssimdräkt kallad LZR Racer, som var så effektiv att under de fyra tävlingsdagarna slogs hela 17 världsrekord. Efteråt var det vissa som ansåg att dräkten var mer eller mindre ”teknologisk doping” och regelförändringar följe inom kort.

Praktiskt taget alla sporter och alla träningsformer har sina skaderisker och många gånger finns utrustningen där för att minska antalet skador och försöka förhindra de värsta fallen. Och de företag som skapar de bästa, mest säkra produkterna lägger ned mängder med tid och pengar på att säkerställa sina produkter. Detta gäller praktiskt taget allt från Giro cykelhjälmar till de välkända CCM skridskor.

Medan det aldrig går att eliminera alla typer av skador i sport och träning kan utrustningen fortfarande spela en väldigt betydelsefull roll. Allt som allt har nog otaliga skador förhindrats genom åren och mängder med liv har till och med räddats av att utövaren använde godkänd utrustning.